Puchheimin ja Salon välisen ystävyyskaupunkisopimuksen historiaa

Huhtikuussa 2003 Puchheimin kunnanvaltuuston valtuuskunta vieraili unkarilaisessa ystävyyskaupungissaan Nagykaniszassa. Samaan aikaan siellä sattui olemaan vierailulla myös suomalaisen ystävyyskaupungin, nimittäin Salon, valtuuskunta. Kun molemmat vierailijaryhmät istuivat ensimmäisenä iltana yhdessä odottamassa illallista – pormestarit olivat myöhässä – saksalaiset ja suomalaiset ryhtyivät juttusille. Keskustelu oli tosin vaivalloista, koska kumpikaan ryhmä ei osannut vastapuolen kieltä. Mutta suomalais-unkarilaisen ja saksalais-unkarilaisen tulkin välityksellä saatiin kiertoteitse aikaan keskustelu, jossa selvisi, että Salo oli jo kauan etsinyt saksalaista ystävyyskaupunkia.

Totesimme, että sympatia oli molemminpuolinen ja että meillä oli paljon yhteistä. Puchheimissa ja Salossa oli (ennen kuntaliitosta) suurin piirtein sama asukasluku, molemmat olivat koulukaupunkeja jne. Sovittiin, että Puchheimin ja Salon pitää tutustua toisiinsa kunnolla.

Puchheimin ja Salon ensimmäinen kontakti oli siis pelkkä sattuma, tai paremmin sanottuna:  satuttiin olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan!

Maaliskuun lopussa 2004 Puchheimin valtuuskunta, johon kuuluivat 1. pormestari Herbert Kränzlein ja useampi kunnanvaltuutettu, matkusti Saloon. Puchheimiin oli silloin jo tullut kevät, mutta Salossa vallitsi vielä kunnon talvisää, jäätä, lunta ja pakkasta kaikkialla. Silti Puchheim piti vankasti kiinni ystävyyskaupunki-ideasta Salon kanssa.

Kesäkuussa 2005 Salon kaupunginjohtaja Matti Rasila tuli usean kaupunginvaltuutetun kera vastavierailulle Puchheimiin. Nyt  vedettiin suuntaviivat  Puchheimin ja Salon välisen ystävyyskaupunkisopimuksen allekirjoitusta varten. Salon kaupunginvaltuusto ja Puchheimin kunnanvaltuusto äänestivät  yksimielisesti sopimuksen puolesta.

14. syyskuuta 2006 Salossa pidetyissä juhlamenoissa Salon kaupunginjohtaja Matti Rasila ja Puchheimin 1. pormestari Herbert Kränzlein  allekirjoittivat Salon ja Puchheimin välisen ystävyyskaupunkisopimuksen. 27. syyskuuta 2007 sopimus allekirjoitettiin -  vastaavin juhlamenoin – Puchheimissa.

Siitä lähtien kunnallisella tasolla on vierailtu ja vastavierailtu useamman kerran. Mutta myös muilla tahoilla yritetään saada kaupunkiystävyys kukoistamaan: niinpä mm. Puchheimin nuorisokamariorkesteri vieraili Suomessa  ja tietysti myös Salossa ja piti siellä useamman konsertin, Puchheimin peruskoululaisten ryhmä esiintyi Salon lasten festivaaleilla, puchheimilainen abiturientti vietti vuoden au pairina Salossa, salolainen koululaisryhmä ja kaksi kuoroa vierailivat Puchheimissa... Mutta mikä vielä tärkeämpää:  monet Salon ja Puchheimin asukkaat ovat tällä välin tutustuneet toisiinsa ja solmineet ystävyyssuhteita.

Suomi on mielenkiintoinen maa lumoavien maisemiensa, kulttuurinsa, koululaitoksensa ja ennen kaikkea suomalaisten itsensä takia. Puchheimilaiset on otettu vierailuillaan kaikkialla lämpimästi ja sydämellisesti vastaan. Puchheim – josta tuli kaupunki toukokuussa 2011 – toivoo, että tämä kaupunkiystävyys elää ja kukoistaa vielä kauan.

                                                                             Elke Eberl
                                                                             (käännös Ulla Williams)