Koulukoira Pepsi uusin opetusammattilainen

24.1.2015

Moision yläkoulussa Salossa aloitettiin koulukoirakokeilu syksyllä 2014. Niin oppilaat kuin henkilökuntakin otti Pepsin lämpimästi vastaan.

Koulussa oli saatu hyviä kokemuksia kalojen ja kasvien hoidosta. Tästä heräsi ajatus koulukoiran hankkimisesta osana oppilashuoltoa ja pienryhmäopetusta. Erityisopettaja ja samalla Pepsin omistaja Annukka Jäske kertoo, että ajatus koulukoirasta ei ole kuitenkaan uusi.

Asiasta löytyy runsaasti tutkimustietoa. Tutkimuksissa on todettu koiran alentavan stressihormonitasoa sekä verenpainetta, parantavan luokan ilmapiiriä ja auttavan oppilaita pääsemään kosketuksiin tunteidensa kanssa. Kouluterveyslääkärin, kouluviranomaisten sekä opetushallituksen mukaan koulukoiratoimintaan ei ollut mitään esteitä.

-Itse asiassa ideaa on pidetty erinomaisena, Annukka Jäske huomauttaa hymyillen.

Kultainennoutaja Pepsi on 3-vuotias kiltti ja rauhallinen uroskoira. Eläinlääkäri on kuvannut Pepsin luonnetta rohkeaksi, lempeäksi ja ystävälliseksi. Pepsi tutustuu mielellään uusiin ihmisiin, mutta pääosin koira viettää aikaansa omissa oloissaan nukkuen eikä häiritse opetusta.

-Pienryhmän tunneilla Pepsin läsnäolo ei näy juuri mitenkään. Pääosin Pepsi nukkuu luokassa, mutta välillä se tulee hakemaan rapsutuksia. Mutta se pelkkä Pepsin läsnäolo onkin parasta, sanoo Annukka Jäske.

Pepsi on ruotsinkielinen koira eli se ymmärtää vain ruotsia. ’Sitt’, ’ligg’ ja ’ner’ –käskyt ovat tulleet koiraa hoitaville kummioppilaille tutuiksi. Moision koulussa toimii koirakummeja, joiksi pääsevät kaikki halukkaat. Koirakummin tehtävänä on muun muassa viedä Pepsi ulos välitunnilla sekä koiran turkin harjaaminen ja vesikipon pesu ja veden vaihtaminen. Koirakummi voi myös hakea Pepsin mukaansa ison ryhmän tunnille.

Suurin osa oppilaista on innoissaan koulukoirasta, mutta muutkin otetaan huomioon. Kaikki eivät ole koiraihmisiä. Oppilaita on muistutettu, että näille oppilaille on aina annettava mahdollisuus väistää koiraa. Kaikki jotka haluavat, saavat tulla tervehtimään koiraa, mutta Pepsi ei saa automaattisesti mennä kaikkien luokse.

                                               Kauppakeskus Plazan asiakastiedote 24.1.2015 ja Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.