Salon tori – kesäkeidas keskellä Saloa

8.6.2015

Tämän vuoden iltatorikesä Salossa käynnistyi suurella volyymilla, kun kesän kenties nimekkäin artisti nousi torin lavalle. Jari Sillanpää (youtube.com Jari Sillanpää - Sinä ansaitset kultaa Official music video) veti torin täyteen väkeä, ja iltatoritorstaissa riitti vilinää.

Noin 12 000 ihmistä saapui kesän ensimmäiselle iltatorille. Osallistujaennätystä ei aivan saatu rikottua, sillä edelliskesänä esiintynyt Cheek (youtube.com Cheek - Kyyneleet feat. Sami Saari)pitää yhä ykkössijaa 13 000 katsojalla.

Iltatorit ovat kuuluneet salolaiseen kesäkulttuuriin jo yli 30 vuoden ajan. Kaupunki ja paikalliset yritykset tukevat rahallisesti esiintyjien hankinnassa.

Jos olet ajatellut vierailevasi Salossa, yritä tehdä visiittisi kesäaikaan. Jos pääset liikkeelle kesäaikaan, mutta sinulla on aikaa vain rajoitetusti, yritä ajoittaa vierailusi torstaille, erityisesti iltatoriaikaan. Edellyttäen, tietenkin, että et pelkää torin suuria ihmismääriä. Torstai-ilta on yllätyksiä täynnä ja se lyö ällikällä kaupunkiin tulleet vieraat, jotka ovat valmistautuneet ihan tavalliseen torikäyntiin!

 

 

Normipäivät torilla räjähtävät liekkeihin torstaisin. Ikään kuin puoli Suomea olisi liikkeellä. Tori on piukkaan ahdattu ensimmäisten kahviloiden avautumisesta lähtien aina illan hämärtymiseen asti. Torilla voi hyvin aloittaa hitaalla aamiaisella, jonka voi myöhemmin muuttaa lounaaksi. Ja lounaan voi taas vähitellen muuttaa iltapalaksi.

 

 

 

 

Olet sitten nuori tai vanha, torstain markkinatunnelma tarjoaa jokaiselle jotakin koko rahan edestä. Tori on kesäparatiisi keskellä kaupunkia ihmisille, jotka tulevat kotoaan tai mökeiltään tekemään viikon ostokset. Jos sattuu tykkäämään kirpputoritavarasta tai sitten haluaa päästä eroon tavaroista, ja vieläpä saada rahaa siitä, torstai täyttää toiveet. Samalla kun käy tarkistamassa kirpputoripöytien tarjonnan, voi täyttää ostoskorin paikallisten viljelijöiden tuoreilla tuotteilla.

 

Osa toritunnelmaa on lasten ihan ikioma iltatori. Kuten perheissä niin usein tapahtuu, lastenhuoneet täyttyvät kaiken sorttisista leluista, kirjoista, urheiluvälineistä, vaatteista, kengistä tai muista jalkineista, jotka ovat tulleet liian pieniksi tai ovat menettäneet muuten vaan mielenkiinnon kotona. Hyvä tapa päästä tästä tarpeettomasta tavarasta on tulla myymään se lasten omalle kirpputorille torin reunaan. Lapset voivat myydä täällä eteenpäin heille joskus niin tärkeinä olleita tavaroitaan. Usein kuitenkin käy niin. että ostajat ovat toisia lapsia, jotka juuri saivat vähän taskurahaa myytyään omat tavaransa naapurikojussa ja tarttuivat mahdollisuuteen vaihtaa juuri ansaitsemansa rahat uusiin leluihin, kirjoihin, urheiluvälineisiin, vaatteisiin, kenkiin ja muihin jalkineisiin...

 

 

 

Tämä porukka pitää todellista meteliä itsestään. Paikalliset moottoripyöräilijät ovat ottaneet tavakseen tavata toisensa torstaisin torin reunalla. Pyörät kiiltävät tavallista enemmän – iltatorin vilinässä on oivallinen paikka esitellä uusia talleissa tehtyjä virityksiä muille hengenheimolaisille.

 

 

 

 

 

Tori-ilta päättyy musiikilla. Jos sattuu olemaan onnekas, saattaa nähdä suosikkiesiintyjänsä lavalla tuhansien heiluttaessa käsiään lisää huutaen. Yleisön määrä lasketaan tuhansissa – suurin ihmismäärä on edellisvuoden 13 000 katsojaa!

 

 

Torstain iltatori on vähän kuin Münchenin Oktorberfest, mutta kerran viikossa – no, olutta ei saa kuitenkaan, sillä alkoholilainsäädäntö ei ole ihan niin vapaa kuin Saksassa. Tori on ihmisten kokoontumispiste, jonne tullaan juttelemaan kuulumisista kahvikuvin äärellä.

                                                                                  Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.