Moni salonseutulainen on kuuluisien lasinpuhaltajien jälkeläisiä

19.10.2015

1700-luvulla vaikuttaneen saksalaisen lasinpuhaltajan Johann Caspar Zeitzin sukua koottiin yksiin kansiin.

Somerolle perustettiin vuonna 1748 Suomen toinen lasitehdas, Åvikin lasitehdas. Lasinpuhallus oli arvostettu ammatti, ja sen tunnetuimmat taitajat olivat saksalaisia. Niinpä Somerollekin palkattiin saksalaisia ammattimiehiä.

Vuonna 1777 Åvikiin saapui lasinpuhaltajaksi tunnetun saksalaisen lasinpuhaltajan Johann Caspar Zeitzin poika Johann Georg Zeitz. Hänen tyttärensä Anna Chatarina Zeitz oli päätynyt Somerolle jo 30 vuotta aiemmin, sillä hän oli naimisissa lasinpuhaltaja Anevald Waltzerin kanssa, joka meni myös töihin Åvikin lasitehtaaseen.

Näiden sisarusten jälkeläisiä elää ympäri Salon seutua tänäkin päivänä, ja nyt heidän sukuaan on kerätty yksiin kansiin. Kaksi vuotta kestäneen työn tuloksena syntyi sukukirja, jossa on 2 700 nimeä, 100 valokuvaa ja 279 sivua.

Tutkimuksen tekemistä helpotti, että suku on ollut selkeä jatkumo, josta on löytynyt hyvin tietoa. Lasinpuhaltajien piiri on ollut suljettu. Entisaikaan lasinpuhallus oli tarkkaan säädelty ammatti. Vuonna 1406 Saksassa tehtiin sopimus, jonka mukaan vain lasinpuhaltajien pojista sai tulla lasinpuhaltajia. Lisäksi lasinpuhaltajasuvun jälkeläinen sain mennä naimisiin vain toisen lasinpuhaltajasuvun edustajan kanssa, ja näin varmistui alan salaisuuksien säilyminen lasinpuhaltajasuvuissa.

Johann Georg Zeitzin ja Anna Chatarina Zeitzin jälkeläiset jatkoivat lasinpuhaltajan ammattia monen sukupolven ajan. Heitä vaikutti Salon seudulla Åvikin lasitehtaassa, joka toimi vuoteen 1833 asti, sekä Inkereen lasitehtaassa vuoteen 1865 asti noin kymmen sukupolven ajan.

Lasinpuhalluksen loputtua sukujen jälkeläiset siirtyivät pääasiassa maanviljelijöiksi. Moni muutti sukunimensä suomalaiseksi.

Noin 80 prosenttia suvusta asuu edelleen Salon seudulla.

                                                                               Salon Seudun Sanomat