Keski-Suomessa voi olla tulevaisuudessa Unkarin lämpötilat

22.12.2016

Suomen keskilämpötila nousee lähes kaksi kertaa maapallon keskilämpötilaa nopeammin. Arviot Suomen ilmaston muuttumisesta kuluvan vuosisadan aikana on päivitetty vastaamaan uuden sukupolven ilmastonmuutosmallien tuloksia. Arvioit Suomen keskilämpötilan noususta perustuvat tarkasteltavana olleisiin 28 malliin.

Suomessa sää lämpiää nopeammin ennen kaikkea siksi, että lumen ja jään peittämä pinta-ala pienentyy. Kun maan pinta on sula, oli se maata tai merta, pinta imee valtaosan auringonsäteilystä itseensä ja säteily muuttuu lämmöksi. Tällöin auringon lämmittävä vaikutus on paljon tehokkaampi.

Jos pinnalla on lunta tai jäätä, 80-90 prosenttia auringonsäteilystä heijastuu pois. Suomeen vaikuttaa lisäksi se, että manneralueet lämpenevät muutoinkin enemmän kuin merialueet.

Suomen keskilämpötila nousee nopeammin myös siksi, että kun vesihöyryä on ilmakehässä entistä enemmän, ilmavirtaukset siirtävät lämpöä tehokkaammin napaseuduille ja sen reunamille.

Edellisen mallisukupolven tuloksiin verrattuna suurin ero on se, että uudet mallit ennustavat kesien lämpenevät jonkin verran voimakkaammin. Sademäärien muutosennusteet sen sijaan ovat säilyneet jotakuinkin entisillään.

Lämpeneminen on voimakkainta talvella. Jos kasvihuonekaasujen päästöt kasvavat hallitsemattomasti, Keski-Suomessa voivat vuosisadan lopulla vallita samanlaiset lämpötilat kuin nykyisin Unkarissa. Vastaavasti päästöjä kohtuullisen tehokkaasti leikatessakin Suomea odottaisivat likimain Puolan lämpötilat.

Sademäärä lisääntyy todennäköisesti kaikkina vuodenaikoina, eniten talvella.

Talvet muuttuvat meillä todennäköisesti nykyistäkin pilvisemmiksi ja valottomammiksi. Synkimpien malliennusteitten mukaan tuolloin maan pinnalle pääsevän auringon säteilyn määrä voisi pudota yli 20 prosentilla.

                                                                                       Salon Seudun Sanomat