Yli neljä vuotta, 38 maata ja 90 000 kilometriä –
bussimatka maailman ympäri päättyi Salon torille

2.5.2015

Salolaisella bussiyrittäjällä Jani Laineella on takanaan yhteensä 38 maata ja 90 000 kilometriä, kun Laineen ohjastama neljä vuotta ja 112 päivää kestänyt bussimatka maailman ympäri päättyi Salon torille – samaan paikkaan, josta matka aikoinaan alkoi.

Pikavuoro maailman ympäri, kuten Laine bussimatkaa kutsuu, lähti viidentoista matkustajan kera Salosta tammikuun yhdeksäntenä päivänä 2011 suunnaten kohti Keski-Aasiaa ja lopulta Thaimaan Bangkokia.

Bussi, jolla maailmanympärimatka on taittunut, on suomalaista tekoa oleva Ajokki Royal vuosimallia 1988. Se on Laineen isän Henri Laineen perustaman perheyrityksen Salon Tilausmatkat Oy:n ensimmäinen bussi.

Lähes pari miljoonaa kilometriä taittaneesta ajokista oltiin jo luopumassa, kun Laine kertoi isälleen ideasta ajaa bussi Thaimaahan. Tämä oli ajatusta vastaan eikä olisi halunnut antaa bussia.

Henri Laine ajatteli, että auto ei ikänsä puolesta ole kyllin luotettava edes välille Salosta Helsinkiin saati sitten Keski-Aasiaan.

"Hän ei uskonut, että matka oli mahdollinen, mutta alkoi tukea ajatusta, kun huomasi, että olen tosissani."

 

 

 

      Näin bussimatkojen etapit kulkivat. 

 

 

 

 

 

 

Alun perin Laineen tarkoitus oli ajaa bussi vain Thaimaahan ja myydä se siellä. Kun se ei kuitenkaan onnistunut ja thaimaalainen tullivirkailija pidensi bussin viisumia kuukaudesta kuuteen kuukauteen, alkoi Laineen mielessä muhia laajempi suunnitelma.

Talvella 2011–2012 Laine ajoi Thaimaasta ensin Malesian, Singaporen ja Indonesian kautta Australiaan. Seuraavana talvena oli vuorossa jälleen Kaakkois-Aasia, josta suunnattiin lopulta Itä-Kiinan kautta Etelä-Koreaan. Syksyllä 2014 pikavuoro matkusti Laineen johdolla Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Matkan viimeisin etappi käynnistyi Etelä-Afrikan Durbanista viime marraskuussa. Ryhmä suomalaisia matkusti lopulta lähes neljä kuukautta läpi Afrikan. Kilometrejä auton mittariin kertyi noin 17 000.

Lopulta bussi laivattiin Egyptin Aleksandriasta Turkkiin, josta viimeinen puristus kohti kotia alkoi huhtikuun alussa.

Laine on ajanut bussia yksin kaikki matkat ilman kakkoskuskia. Ajaminen ei Laineen mukaan kuitenkaan ole ollut raskainta, vaan byrokratia.

"Jokaisessa maassa on linja-autoille erilaiset säädökset. Erityisesti Afrikka oli niiden suhteen kaaos."

Kuluneiden vuosien varrella myös bussivanhus on kokenut kovia.

Kazakstanissa bussin polttoaine hyytyi lähes 40 asteen pakkasessa yöllä keskelle aroa. Kiinassa autosta puhkesi puolestaan polttoainetankki ja 300 litraa polttoainetta levisi pitkin hotellin pihaa.

"Kertaakaan se ei jättänyt tien päälle pidemmäksi aikaa. Pieniä korjauksia se on vaatinut, sillä olosuhteet ovat olleet kovat, mutta kokonaan se ei hajonnut kertaakaan", Laine kertoi.

Pääseekö bussivanhus nyt eläkkeelle? Sitä Laineelta on kyselty viimeisen matkan aikana tiuhaan. Hän ei kuitenkaan uskalla luvata vielä uusia reissuja.

 

 

 

                           Ajokki Royalia nostettiin laivaan Singaporen satamassa.
                                                                                    Suuntana Australia.

 

 

 

Kaikkiaan Pikavuoron kyydissä on ollut noin 150 ihmistä. Osa on ollut mukana useammillakin etapeilla, muutama jopa kaikilla.

Laine kertoi aikovansa nyt asettua aloilleen ainakin hetkeksi. Hän on jo vuokrannut itselleen asunnon Salosta.

"Kymmenen vuotta olen matkustellut aktiivisesti. Nyt haluan auttaa isääni ja veljeäni perheyrityksessämme. Matkalla on syntynyt siihen hyviä ideoita."

 

 

 

Jani Laine tuulettaa autonsa katolla pyramideilla tämän vuoden maaliskuussa pääsyä Kairoon. Tästä auto ajettiin vielä Egyptin Aleksandriaan, josta se laivattiin Turkkiin. 

 

 

 

 

 

                                                                  Helsingin Sanomat