Suurlähetystöt esittelevät äitiyspakkauksia eri puolilla maailmaa

5.3.2016

Äitiyspakkaus on Suomessa asuvalle raskaana olevalle äidille tai adoptioäidille valtion myöntämä äitiysavustus. Äitiyspakkaus sisältää lasten vaatteita sekä muita tarpeellisia tavaroita kuten pyyheliinan, vuodevaatteet, peitteen, makuupussin ja hoitotarvikkeita. Itse laatikkoa voidaan käyttää myös vauvan ensimmäisenä sänkynä.

 

 

 

 

Oikeus äitiyspakkaukseen alkaa, kun äidin raskaus on kestänyt vähintään 154 päivää ja hän on käynyt terveystarkastuksessa lääkärissä tai neuvolassa ennen neljännen raskauskuukauden päättymistä.

Pakkauksen sisältö vaihtuu noin vuosittain. Uusi pakkaus otetaan käyttöön, kun aiempi on jaettu loppuun.

Äitiyspakkauksen sijaan vanhempi voi valita rahallisen äitiysavustuksen. Vuonna 2015 rahallinen avustus on 140 euroa. Pakkauksen arvo on kuitenkin rahallista avustusta suurempi. Äitiyspakkauksen valitsee 95 prosenttia ensisynnyttäjistä ja 66 prosenttia kaikista äideistä.

Äitiysavustus tuli vähävaraisten äitien saataville vuonna 1937. Taustalla oli huoli vähenevästä syntyvyydestä ja suuresta lapsikuolleisuudesta. Avustuksen saamisen ehtona oli, että äiti hakeutuu raskausaikana terveydenhuollon piiriin. Kaikkien äitien saataville äitiysavustus tuli vuonna 1949.

Suomen suurlähetystöt ovat saaneet nyt tehtäväksi levittää äitiyspakkauksen ideaa maailmalla. Ulkoasiainministeriö on ostanut Kelalta 60 äitiyspakkausta suurlähetystöille. Japani on ylivoimainen siinä, miten äitiyspakkausta on hyödynnetty.

Japanissa ensimmäiset omat versiot äitiyspakkauksista otettiin käyttöön jo vuoden 2014 lopussa Urayasun kaupungissa. Japanissa syntyvyys on erittäin alhaista, ja maassa on pohdittu, miten syntyvyys saataisiin jälleen kasvuun.

Kanadassa Calgaryn yliopisto aloitti tammikuussa äitiyspakkausten jakamisen osana tutkimushanketta, jossa etsitään keinoja perheolojen parantamiseen. Kokeilut ovat levinneet myös Minnesotaan ja Teksasiin Yhdysvalloissa, Uuteen-Seelantiin ja Meksikoon.

                                                                                         Salon Seudun Sanomat