Kapselissa Salosta Tukholmaan varttitunnissa

17.6.2016

Ensimmäinen selvitys supernopeasta kulkuyhteydestä Helsingin, Salon, Turun ja Tukholman välillä valmistunee jo kesän aikana. Salo maksaa osan kuluista. Salon kaupunki on kiinnostunut saamaan Hyperloop-tyhjiöputken koereitin kaupunkiin.

Alipaineistetussa putkessa kulkevat kapselit voisivat kiidättää matkustajia jopa 1200 kilometrin tuntivauhtia. Mielikuvitukselliselta kuulostavaa kulkuvälinettä testattiin Nevadan autiomaassa Yhdysvalloissa ensimmäisen kerran toukokuussa.

Kuljetinta kehittävän Hyperloop One –yhtiön amerikkalainen varatoimitusjohtaja Alan James on käynyt markkinointimatkoilla Suomessa. Maaliskuussa hän vieraili Salossa kertomassa, että Turkuun ja Helsinkiin pääsisi muutamassa minuutissa ja Tukholmaankin varttitunnissa.

Ajatus on mielenkiintoinen. Melkein kaikki tekniikka on jo olemassa, ja niitä vain yhdistellään uudella tavalla. Hyperloop on uudenlainen liikkumisväline, joka on teknisesti ihan erilainen kuin juna.

Junassa veturi kiskoo vaunuja raiteilla aikataulun mukaan. Hyperloop-putkessa kiitäisi matkustajakapseleita vaikka kymmenen sekunnin välein. Pääputkesta haarautuisi putkia asemille, joissa voisi hypätä kapseleiden kyytiin ikään kuin vauhdissa. Nyt maalaillaan tulevaisuudenkuvaa, jossa Hyperloop kytkisi Salon vireäksi osaksi laajaa talous- ja työssäkäyntialuetta putkenpäiden välissä.

Hyperloop One sanoo, että kuljetin olisi valmis matkustajaliikenteeseen 2020-luvun alkupuolella. Rahtia putkissa voitaisiin kuljettaa ehkä jo 2019.

Hyperloop One etsii sopivia paikkoja, joissa Hyperloop otettaisiin ensimmäisenä käyttöön. Yhtiö lobbaa kapselikuljetintaan useissa maissa ja maanosissa.

                                                                                                       Salon Seudun Sanomat