Carnivalilta iso risteilijätilaus Turun telakalle

16.4.2015

Kaksi brittivarustamo Carnivalin tilaamista neljästä risteilijöistä on tarkoitus rakentaa Turun telakalla. Tilaus tuo satojen miljoonien lisätyöt Turun telakalle.

Carnival tilasi saksalaiselta Meyer Werftiltä yhteensä neljä risteilijää. Kaksi muuta alusta rakennetaan Saksassa.

Laivat rakennetaan vuosina 2019–2022.

Tilaus on osoitus Turun telakan hyvästä kilpailukyvystä ja siitä, että telakan omistusjärjestelyt tehtiin onnistuneesti. Meyer Werft osti Turun telakan yhdessä Suomen valtion kanssa elokuussa 2014 korealaiselta STX:ltä.

Carnival julkaisi yhteensä yhdeksän risteilyaluksen tilauksen. Viiden aluksen tilaus meni italialaiselle Fincantierille, joka on maailman suurin risteilyalusten valmistaja.

Carnivalin mukaan uudet risteilijät on tarkoitettu Pohjois-Amerikan ja Euroopan kaltaisten vanhojen markkinoiden lisäksi Kiinan kaltaisille uusille markkinoille.

Meyer ilmoitti aikovansa lunastaa valtion ulos ostamalla sen 30 prosentin osakkuuden

Turun telakalta kuului vuosikaudet vain huonoja uutisia, kun konkurssiuhan alla olleelle yhtiölle haettiin pelastajaa. Nyt uutisten sävy on muuttunut. Tilauksia tulee siihen malliin, että tarkkana tunnettu saksalainen perheyritys päätyi osakkeiden lunastukseen paljon aikaisemmin kuin osattiin odottaa.

Tästä on siis kyse

• Suomen valtio ja saksalainen perheyritys Meyer Werft ostivat Turun telakan korealaiselta STX:ltä 2014.
• Meyerille tuli Meyer Turusta 70 prosenttia, valtion omistamalle Suomen Teollisuussijoitukselle 30 prosenttia.
• Meyer sai oikeuden ostaa loput osakkeet.
• Konsernin koko tilauskannan arvo on noin viisi miljardia euroa.

Ennen näitä aluksia Turun kirjoissa on tilaus yhdestä Tallinkin autolautasta ja kolmesta TUI Cruisesin risteilijästä, joiden perään saattaa tulla vielä kaksi vastaavaa lisää. Näillä tilauksilla Meyeristä on tulossa risteilijöiden rakentamisessa maailman suurimpia.

Turun telakan oston ajankohta näkyy siis osuneen nappiin Meyerillä. Ilman Turkua yhtiö tuskin olisi pystynyt ottamaan vastaan näin suurta tilausmäärää.

Meyer hamuaa suomalaisia alihankkijoita Saksan-telakoille

Yksistään materiaalitarpeet ovat valtavat. Telakkayhtiö Meyer tarvitsee nykyisten laivatilaustensa kattamiseksi 790 000 neliötä lattiamateriaaleja kuten mattoja ja parkettia, 53 000 neliötä ikkunoita ja 33 000 vessaa.

Materiaalitarpeiden lisäksi yhtiö ostaa sähkölaitteita, terästöitä, hyttien kalustuksia, äänijärjestelmiä sekä vaikkapa baarimikkorobotteja.

Meyerin vuotuisten alihankintojen arvo on kaksi miljardia euroa. Suomalaisten alihankkijoiden osuus tästä on noin 35 prosenttia, eli 650 miljoonaa euroa.

Meyer Turun tilauskirja:

• 2015 Mein Shiff 4 -risteilyalus TUI Cruisesille, pituus 294 metriä, matkustajamäärä 2500.
• 2016 Mein Schiff 5.
• 2017 Tallinkin nopea autolautta, pituus 212 metriä, matkustajamäärä 2 800.
• 2017 Mein Schiff 6.
• 2018 Mein Schiff 7 (optio).
• 2019 Mein Schiff 8 (optio).
• 2020–2022 Carnivalin risteilyalukset, aiesopimus kahdesta risteilyaluksesta.

Turun toimitusjohtajaa Jan Meyeriä kertoi telakkayhtiön haluavan alihankkijoita myös Saksan-telakoilleen.

"Osa suomalaisista alihankkijoista tekee jo nyt töitä Saksan-telakoillemme. Haluaisimme lisää yhteistyötä, sillä se hyödyttää niin meitä kuin alihankkijoitamme", Jan Meyer sanoo.

Meyerillä on Saksassa kaksi telakkaa. Meyer Werft -telakalla Papenburgissa tehdään suuria risteilyaluksia. Rostockissa sijaitsevalla telakalla rakennetaan pienempiä jokikäyttöön tarkoitettuja risteilyaluksia.

Saksan-telakat tilaavat noin viidenneksen alihankinnoistaan Saksan ulkopuolelta. Tämä tarkoittaa vuosittain jopa 140 miljoonaa euroa.

Hän näkee varsinkin Kiinassa paljon markkinapotentiaalia.

Vuoteen 2017 mennessä Kiina on risteilymatkustajamäärällä mitattuna toiseksi suurin markkina-alue Yhdysvaltojen jälkeen. Suuret amerikkalaiset risteilyvarustamot pyrkivätkin aggressiivisesti Kiinan markkinoille.

Markkinan kasvaessa myös kiinalaiset voivat pyrkiä synnyttämään omaa risteilyalustuotantoaan.

"Me emme pysty kilpailemaan Kiinan kanssa hinnalla, vaan meidän pitää kilpailla energiatehokkuudella, ympäristöystävällisyydellä ja turvallisuudella", Meyer sanoo.

Salossa toimiva Antti-teollisuus (www.antti-teollisuus.fi) on toimittanut vuodesta 1992 laivateollisuuden alihankkijana ovia eri telakoilla rakennettaviin laivoihin. Tuoteperheeseen kuuluvat ovet hytteihin, kylpyhuonetiloihin sekä laivan ulko- ja huoltotiloihin. Yhtiö allekirjoitti juuri sopimuksen 3500 oven toimituksesta uuteen Ovation of the Seas –alukseen, jonka Mayer Werft luovuttaa tilaajalleen vuoden 2016 aikana.

   Ovation of the Seas –laivan sisaralus Quantum of the Seas

                                                        Helsingin Sanomat / www.antti-teollisuus.fi