Salon työttömyysaste nousi 

24.2.2016

Salon työttömyysaste nousi tammikuussa vuoden takaisesta. Salon työttömyysaste on 17,4 prosenttia, vuosi sitten prosentti oli 16,7.

Työttömien määrä kasvoi Salossa yli 150:lla. Työttömiä työnhakijoita oli Salossa tammikuun lopulla 4 337, kun vuotta aiemmin vastaava lukumäärä oli 4 184.

Ruotsi ja Viro värväävät nyt suomalaisia osaajia

Ruotsi ja Viro palkkaavat kiivaasti suomalaisia teknologia-alan ammattilaisia. Ahkerasti työvoimaa Suomesta etsivät myös Norja, Irlanti, Saksa ja Skotlanti.

Yritykset värväävät työvoimaa tilaisuuksissa, joita on viime aikoina järjestetty tiuhaan isoimmissa kaupungeissa.

Myös Viroon arvioidaan menneen kymmeniä insinöörejä, ohjelmoijia, verkko-osaajia ja muita kokeneita it-alan työntekijöitä.

Suomessa on valtava potentiaali, arviolta 12 000 ammattilaista, jotka voisivat olla käytettävissä. Ruotsissa taas on suuri pula it-alan työntekijöistä. Ruotsissa tarvitaan 60 000 uutta osaajaa alalle vuoteen 2020 mennessä.

Suomalaisia muuttaa Viroon kiihtyvään tahtiin. Vuonna 2014 lähtijöitä oli vajaa 700, viime vuonna jo 800. Lukuun sisältyvät kaikki muuttajat.

Rekrytointi Suomesta Ruotsiin on ollut haastavaa. Vaikka on löytynyt hyviä insinöörejä, lähtö Ruotsiin on ollut hankalaa perhetilanteen takia. Esteenä on voinut olla myös vaikeus saada taloa kaupaksi.

Työkielenä toimii englanti, mutta vähäisestäkin ruotsin taidosta on etua.

Moni firmassa aloittava ei tullessaan osaa sanaakaan ruotsia. Täällä on työntekijöitä Espanjasta, Kroatiasta, Ranskasta ja Portugalista.”

Moni it-alan työtön haaveilee etätyöstä, mutta työnantajat suostuvat siihen vain harvoin.

                                                                        Salon Seudun Sanomat