Kymmenet kuuluisat kohteet valaistaan Suomen kunniaksi sinivalkoisin värein – listalla muun muassa Niagaran putoukset ja Globen-areena

28.11.2017

Kymmenet kuuluisat kansainväliset kohteet valaistaan sinivalkoisin värein ensi viikolla, kun Suomi juhlii satavuotista itsenäisyyttään. Roomassa sijaitsevan amfiteatterin lisäksi sinivalkoisin värein valaistaan lukuisia ikonisia kohteita eri puolilla maapalloa.

Mukana ovat muun muassa Niagaran putoukset Yhdysvaltojen ja Kanadan rajalla, Colosseum-amfiteatteri Roomassa, Tukholman Globen-areena, Belémin torni Lissabonissa ja Fortalezan linnoitus Mosambikissa.

Kohteita on listassa tällä hetkellä muutamia kymmeniä, mutta kohteiden määrä voi vielä lisääntyä.

Kuuluisien kohteiden lisäksi Suomen itsenäisyyttä juhlitaan myös esimerkiksi Australiassa, jossa valaistaan julkisia rakennuksia ja siltoja useissa kaupungeissa kuten Adelaidessa ja Canberrassa. Englannissa Newcastlessa valaistaan Millennium Bridge -kävelysilta.

Monet valaistavat kohteet ovat historiallisesti ja kansainvälisesti merkityksellisiä paikkoja, joissa paikalliset suomalaiset ja Suomen ystävät voivat tuntea ylpeyttä ja iloa huipentuvasta juhlavuodesta.
Suomi100 -juhlavuosi ulottuu yli sataan maahan, ja se sisältää noin viisi tuhatta hanketta.

Sinivalkoiset värit koristavat tietenkin myös suomalaisia tunnettuja kohteita. Luminous-valotaideteos valaisee itsenäisyysviikolla Olavinlinnan Savonlinnassa, Tampereen Näsinneulan, Oulun Kuusisaaren, Saanatunturin Enontekiöllä ja Turun linnan.

Sinivalkoinen juhlavalaisu kiinnostaa suomalaisia laajemminkin. Useat pääkaupunkiseudun valokalustovuokraamot ovat jo vuokranneet kaikki ulkovalonheittimet itsenäisyyspäiväksi.

                                                                                           Helsingin Sanomat